„La opt kilometri vest de municipiul Bacău, pe pantele estice ale dealurilor subcarpatice numite Sinislău, Calvar şi Gherţ este aşezată comuna Luizi-Călugăra. Locurile pe care se află localitatea, sunt amintite într-un documentul emis şi semnat la data de 28 ianuarie 1409 de către domnitorul Alexandru cel Bun. Localitatea a purtat la început numele de Ungureni, iar de-a lungul timpului a purtat şi alte denumiri – Pârâul Călugărului, Valea Călugărului, Călugăra, pentru ca din anul 1910 să poarte numele de Luizi-Călugăra, iar în zilele noastre Luizi-Călugăra.
În anul 1741 a fost construită o biserică de lemn, iar în 1843, pe ruinele bisericii vechi a fost construită o nouă biserică, tot din lemn având ca hram şi patron pe Sfântul Andrei apostol. În anul 1869 a fost construită biserica din cărămidă şi piatră care a fost demolată în anul 1942. Biserica actuală a fost construită în perioada anilor 1923-1942 după planurile arhitectului Octav Beller, fiind opera inimosului preot paroh de atunci, pr. dr. Iosif Pal, la acea vreme fiind cea mai mare biserică din Moldova; 55 m. lungime, 25 m. lăţime şi 54 m. înălţime și sfințită la 8 august 2009. De la înfiinţarea ei şi până în anul 1920, Parohia romano-catolică Luizi-Călugăra a fost deservită de preoţi misionari, cei mai mulţi originari din Italia. În această perioadă au fost prezenţi şi preoţi maghiari care au introdus în biserică şi în documentele ei limba maghiară propagând falsa idee că moldovenii catolici sunt maghiari.
Localitatea Luizi-Călugăra este străjuită de trei capele, construite pe cele mai înalte vârfuri din zonă. În anul 1914 a fost construită capela de pe Calvar având amenajată şi Calea Crucii. Pe dealul Gherţ, după primul război mondial s-a construit capela Eroilor, singura bisericuţă din judeţul Bacău închinat Eroilor Neamului ale căror nume sunt săpate în cele două plăci de piatră, aşezate în această capelă. Pe dealul Sinislău capela închinată Naşterii sf. Ioan Botezătorul a fost construită în anul 1935. În faţa Primăriei a fost ridicat un monument în anul 1975, pe care găsim scrise numele celor căzuţi pe câmpul de luptă şi anume:În anii 1877-1878 doi eroi. În anii 1916-1918 115 eroi. În anii 1941-1945 80 eroi.”
Lumina creştinului, octombrie 1992, p. 5- Pr. Iosif Pal
„ În cartierul Osebiţi a Parohiei Luizi-Călugăra a fost sfinţită piatra de temelie a viitoarei biserici, care va purta hramul “Înălţarea Domnului”. Ceremonia s-a desfăşurat luni, 18 noiembrie 2013, fiind prezidată de PS Aurel Percă.
Deoarece capela din cimitirul Osebiţi deserveşte cu greu serviciului liturgic pentru această zonă aflată la distanţă mare de biserica parohială, credincioşii şi parohul comunităţii au luat decizia construirii unei noi biserici potrivite pentru această zonă. La celebrarea de sfinţire a pietrei fundamentale, puteau fi observate formele noii biserici, după fundaţia deja turnată. Aici a fost ascultat cuvântul Domnului, cuvântul de încurajare al episcopului Aurel, după care a urmat rugăciunea de sfinţire. Decretul episcopal emis cu această ocazie a fost înglobat într-un bloc de beton armat din temelia noii Biserici. În biserica parohială a fost celebrată Liturghia. Lecturile au scos şi mai mult în evidenţă nevoia comunităţii de a mai avea un loc potrivit de rugăciune şi comuniune, iar PS Aurel, în cadrul predicii, descriind construirea primei biserici creştine, a comparat noua biserică începută cu acea primă biserică; la finalul predicii Preasfinţitul i-a încurajat pe credincioşi, amintind că orice lucru măreţ cere sacrificii, iar în aceste timpuri grele este nevoie de eforturi care nu vor rămâne nerăsplătite.
Construită de la 18 noiembrie 2013 şi sfinţită la 2 august 2019.
Noua biserică va avea 34 m lungime, 16 m lăţime, iar înălţimea turnului va fi de 37 m.”
Lumina creştinului, decembrie 2013, p. 11 -Pr. Adrian Blăjuță
0 Comments